De omgeving

Geografische ligging

Onze ruime vakantiewoning (8 - 12 pers.) bevindt zich in het typisch Hongaarse dorpje Dáka, 6 kilometer onder de Provinciestad Pápa (35.000 inw.). Het ligt ± 90 km. vanaf de Oostenrijkse grens en de afstand naar Wenen is ± 150 km. De afstand naar Boedapest is ± 160 km. De gehele afstand vanaf Zwolle is zo’n 1.300 km. en op de laatste 45 km. na is het helemaal snelweg.

Omgeving

Het dorp ligt op steenworp afstand van het prachtige laaggebergte de Bakony. Hier kunt u heerlijk wandelen, of met onze fietsen mooie dagtochten maken. Het dorp heeft 1 klein dorpswinkeltje waar u de meest benodigde dagelijkse artikelen kunt kopen. Er is een postkantoor, een millenniumparkje en er zijn 2 kerken. De mensen zijn er zeer vriendelijk.
Er is een zeer groot warenhuis/supermarkt (Tesco) op nog geen 5 km. afstand. In Pápa zijn diverse supermarkten (Aldi, Spar, Lidl), een winkelcentrum en diverse restaurants, waar je heerlijk en goedkoop kunt eten. Verder is er in Pápa een overdekt zwembad, een openlucht zwembad, en een thermaal bad. Op ongeveer 20 km. vanaf Dáka, iets ten zuid-westen van Nagytevel (rechtsboven Pápa) is een groot meer waar je kunt zwemmen (met zonneweide en w.c.’s) en er is een apart gedeelte waar je kunt vissen. Ook de verbindingen met het openbaar vervoer vanuit Dáka zijn prima.

Het weer

De temperatuur is er altijd zeer aangenaam, er valt weinig regen in het zomerseizoen (landklimaat). Ook als u het één en ander van het land wilt zien of uitstapjes wilt maken zijn er volop mogelijkheden in de directe en indirecte omgeving.

Bezienswaardigheden

 • Pápa (6 km): Park, Kerk aan het Fõ tér (Grote Plein), Speeltuin, Blauwververij museum.
 • Somlo (20 km): Vulkanische berg; erg mooi om te wandelen naar de ruïne, of naar het hoogste punt.
 • Tapolca (40 km): Grotten (ondergronds) die je vanuit een bootje kunt bezichtigen.
 • Sümeg (45 km): Grote kasteelruïne boven op een berg, met middeleeuwse schouwspelen.
 • Balatonmeer: (70 km): Groot meer (10 x 80 km) met diverse stranden en veel toeristische plaatsen.
 • Kalandpark (25 km): avonturenpark te Kislõd.
 • Esztergom: (2 uur rijden) Mooie stad met grote kathedraal.
 • Visegrád: (2 uur rijden): Prachtig gelegen stad met mooie kasteelruïne.
 • Donauknie: Vanaf Boedapest tot aan Esztergom, mooie route langs de Donau om met de auto te rijden.
 • Boedapest (160 km): Mooie stad met veel bezienswaardigheden.
 • Wenen (150 km): Mooie stad met veel bezienswaardigheden.
 • Bratislava (140 km): Mooie stad met veel bezienswaardigheden.
 • Herend (25 km): Porceleinmuseum.

Dit zijn een aantal bezienswaardigheden waar je vanuit Dáka in 1 á 2 uur naar toe rijdt. De afstanden zijn geschat.

Bakony

Bakony is het grootste heuvelgebied in de regio Transdanubië van Hongarije. De Bakony strekt zich van noordzijde van het Balatonmeer tot aan het Pilisgebergte in het oosten en de westelijke heuvels van Boedapest. In het noorden eindigt het gebergte met uitlopers tot aan de Donau.

Fort Csesznek

Fort Csesznek

Het kasteel is gebouwd in de periode 1241-1242 na de Mongoolse invasie. In de XVI eeuw beschermde het het land als onderdeel van een systeem van vestingwerken.

Het Balatonmeer

Het Balatonmeer

Immens als het is, beslaat het een oppervlakte van om en bij de 592 km² en heeft het zo’n 296 kilometer aan kusten. Een parel van water in het westen van Hongarije!

Dáka, Pápa

Pápa

De stad Pápa ligt dicht tegen de noordzijde van de Bakony-heuvels, en is het culturele, economische en toeristische centrum van de regio.

Dáka, Pápa

Tapolca

Tapolca is een stadje noordelijk van het Balatonmeer. Een gezellige plaats, bekend om de mooie grotten die u o.a. per boot kunt bezoeken.